Firma Perakaunan EY Boleh Bertanggungjawab untuk B dalam Dugaan Kes Penipuan Wirecard
Toto

Firma Perakaunan EY Boleh Bertanggungjawab untuk $2B dalam Dugaan Kes Penipuan Wirecard

Wirecard yang berpangkalan di Jerman pernah menjadi salah satu pemproses pembayaran terbesar untuk ruang permainan dalam talian global. Kekuatannya adalah satu sandiwara yang jelas, bagaimanapun, yang boleh memberi kesan kepada firma perakaunan EY sebanyak hampir $2 bilion.

EY Jerman
Pejabat EY di Jerman kelihatan mengagumkan. Walau bagaimanapun, kaedah perakaunan syarikat sebelum ini menghasilkan banyak soalan yang tidak terjawab. (Imej: EY)
Wirecard adalah malaikat untuk industri permainan dalam talian pada masa lalu yang tidak begitu jauh. Ia memproses sejumlah besar transaksi untuk pengendali permainan, serta untuk syarikat lain. Walau bagaimanapun, peningkatan kemasyhuran syarikat dan penilaian $25 bilion nampaknya dibina di atas tidak lebih daripada tuntutan palsu dan penipuan.

Apabila kebenaran muncul , rumah kad runtuh. Sesetengah syarikat kehilangan pegangan mereka dan pelabur kehilangan pelaburan mereka. Inisiatif baharu sedang dijalankan untuk mencari kelegaan bagi sesetengah pihak, dengan firma perakaunan EY kini tertumpu kepada penipuan Wirecard yang jelas.

Memasak Buku
Wirecard terlepas dari muslihatnya untuk sekian lama kerana ia berjaya memasak buku. Ia menjadikan segala-galanya kelihatan sangat sah sehingga didakwa memperdayakan nombor-cruncher di EY. Itu tidak mencukupi untuk memastikan syarikat itu keluar dari masalah sekarang, dan ia akhirnya boleh membayar untuk pencurian dan keburukan Wirecard yang didakwa.

Better Finance, sebuah kumpulan kempen pelabur dari Eropah, sedang melancarkan asas untuk cuba memulihkan semula sebanyak €1.15 bilion (AS$1.64 bilion), menurut Reuters . Entiti itu memilih Belanda untuk menubuhkan yayasan itu, mencari untuk mendapatkan semula dana untuk 30,000 mangsa.

Beroperasi tanpa kos kepada pelabur, yayasan itu akan mengejar EY Global. Ia juga akan menyasarkan EY Jerman dan entiti EY lain yang terlibat dalam audit https://digitalrightslac.net/ Wirecard. Ia menerima sokongan daripada DSW, sebuah organisasi pelabur dari Jerman, untuk dilancarkan.

Pengarah Urusan DSW Marc Tuengler menegaskan bahawa penubuhan organisasi sebagai yayasan Belanda boleh menyebabkan EY membuat keputusan untuk menyelesaikan “untuk semua pelabur Wirecard yang cedera di Eropah.” Beliau menambah bahawa ia “menawarkan pilihan yang tidak tersedia di bawah undang-undang Jerman” tetapi tidak menyatakan pilihan tersebut.

EY Sepatutnya Tahu
Pelabur mempercayai cerita Wirecard kerana pertumbuhan yang stabil dalam https://imbuecellars.com/ jualan dan keuntungan. Akauntan EY memperakui dokumen syarikat sebagai sah selama lebih daripada satu dekad.

Selepas kebankrapan, timbul keraguan tentang audit EY. Apa yang dipanggil Laporan Wambach, hasil penyiasatan oleh Jerman, jelas menunjukkan bahawa EY secara konsisten gagal mengikut prinsip asas pengauditan.

Dalam tindakan yang dibawa oleh pemegang saham terhadap Markus Braun , bekas Ketua Pegawai Eksekutif Wirecard, dan EY Deutschland, Mahkamah https://filmstory.org/ Munich mengeluarkan perintah rujukan untuk prosiding model pelabur modal terhadap Braun dan EY Deutschland.

Mahkamah Agung Bavaria kini akan memutuskan sama ada ia akan memajukan kes itu. Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk memulakan prosiding terhadap EY Global.

Firma guaman Jerman Nieding+Barth turut membantu usaha pemulihan. Klaus Nieding firma itu bersedia untuk mengambil apa sahaja tindakan yang perlu dan menghantar amaran kepada EY. Jika syarikat itu tidak mahu menyelesaikan pertikaian itu secara baik, ia akan melancarkan tuntutan mahkamah yang dibiayai oleh Better Finance.